Project Update: A Solar Studio

studio-001By Rick Reynolds

When Keene, New Hampshire, photographer Steve Holmes wanted a studio space, he was driven by a lifestyle decision to connect his business to family and home. He also wanted more touch points for an enhanced client experience, where they could initially meet Steve, discuss the shoot, be photographed, then review the finished work.

studio-003Holmes, who specializes in portrait and wedding photography, came to Bensonwood through a recommendation from a friend for whom we recently built a home in Idaho. Holmes knew what he wanted for his studio and provided Bensonwood architect Randall Walter with Adobe Illustrator sketches of his ideas.

The Holmes Studio as completed complements the local vernacular; the exterior is a traditional shed-barn design, while the interior has a clean, contemporary look with a more refined feel. It features high ceilings to accommodate professional lighting and ample windows to allow plenty of soft, natural light from the north side into the studio space.

studio-002The versatile 1,224 square foot space features a covered porch and a greeting room to meet with clients and show them portraits, a bathroom, dressing room, workshop and storage space. A large, rigid projection screen on the back of the massive sliding, barn-style door dividing the office and studio spaces was Steve’s idea, which woodworking team leader Kevin Bittender made a reality in Douglas fir, customized with Better Barns hardware and a low-VOC finistudio-005sh.studio-004

Because of his engagement in the process, Steve found the design-build process very enjoyable. He especially likes the feature of the 3,000 pound single beam that spans the length of the building, adding a subtle nod to the rustic New England vernacular and balancing the contemporary interior design with the heavy timbers for which Bensonwood is so well known.

Solar SourceIMG_4837 in Keene, New Hampshire supplied the grid-tied photovoltaic system that, over a year, produces more electricity than the studio needs. Holmes says he really enjoys watching his electric meter spin backwards as the 13.85 kW solar electric system feeds energy back to the utility.IMG_4838

2017-01-12T13:48:56+00:00 June 4th, 2014|1 Comment